Når dit varemærke er blevet registreret, er det vigtigt at kende dine næste skridt. Registreringen giver dig eneret – men for at bevare og håndhæve den ret skal du være opmærksom på bl.a. indsigelsesperioder, overvågning og fornyelse. Du kan også læse mere om ansøgningsprocessen her.
Når dit varemærke er registreret, begynder næste fase: At beskytte og håndhæve det. Mange tror fejlagtigt, at registreringen er målet – men det er blot starten. I denne fase er det afgørende, at du holder øje med indsigelser, overvåger markedet og sikrer rettidig fornyelse.
Nedenfor finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om, hvad der sker efter registreringen.
Efter din varemærkeansøgning er blevet registreret, indledes en indsigelsesperiode på 2-3 måneder, hvor rettighedshavere med ældre eller kolliderende rettigheder kan gøre indsigelse mod registreringen af dit varemærke.
Når indsigelsesperioden er afsluttet uden indsigelser, bliver din varemærkeregistrering endelig, og du modtager herefter dit officielle registreringsbevis.
Det er vigtigt løbende at overvåge markedet for mulige krænkelser af dit varemærke, da din registrering ikke automatisk håndhæves uden din egen indsats.
En varemærkeregistrering er gyldig i 10 år ad gangen og kan fornyes et ubegrænset antal gange. Så længe du fornyer rettidigt, kan din varemærkeret i princippet gælde for evigt.
Efter registreringen begynder en vigtig fase med indsigelsesfrist, overvågning af potentielle krænkelser og senere fornyelse. Alt sammen afgørende for at sikre og bevare din varemærkeret. Hvis du ikke kan læse til svaret, så kontakt os.
Vi er klar til at hjælpe dig med at besvare alle dine spørgsmål.
Efter offentliggørelsen af din varemærkeregistrering begynder en indsigelsesperiode, hvor andre rettighedshavere kan gøre indsigelse. I Danmark varer perioden 2 måneder, og i EU 3 måneder.
Hvis nogen mener, at dit mærke krænker deres ældre rettigheder, kan de indgive en formel indsigelse, som myndigheden tager stilling til. Først når perioden er udløbet uden indsigelser, har du et endeligt retsgrundlag.
Et registreret varemærke beskytter kun dit brand effektivt, hvis du selv holder øje med krænkelser.
Det betyder at overvåge nye varemærkeansøgninger, domænenavne og markedsføring, hvor andre kunne finde på at bruge lignende kendetegn. Uden overvågning kan krænkelser stå uopdaget, og det kan skade dit brand eller gøre din registrering svagere over tid. Vi anbefaler Patent- og varemærkestyrelsens MarkWatch. Læs mere herom ved Patent- og varemærkestyrelsen.
Et registreret varemærke gælder i 10 år fra registreringsdatoen. Hvis du ønsker at bevare dine rettigheder, skal du forny varemærket inden udløb. Du kan indsende en fornyelsesanmodning op til 6 måneder før udløbsdatoen og i visse tilfælde op til 6 måneder efter – dog mod et tillægsgebyr.
Fornyelsen sker ved betaling af det fastsatte gebyr til myndighederne, og det er vigtigt at være opmærksom på, at der ikke sendes juridisk bindende påmindelser. Det er derfor dit eget ansvar at holde styr på fristerne. Manglende fornyelse vil medføre, at dit varemærke slettes, og du mister den beskyttelse, du har opbygget.
Hos Jacobsen Jura kan vi hjælpe med at beregne den nøjagtige fornyelsesfrist og sikre, at alt bliver indsendt korrekt og rettidigt.
Hvis du opdager, at nogen bruger dit registrerede varemærke – eller et forveksleligt kendetegn – uden din tilladelse, er det vigtigt at handle hurtigt. Dokumentér krænkelsen, og kontakt os. Vi vurderer sagen og kan udarbejde et formelt påkrav, forhandle en løsning eller om nødvendigt føre sag.
Du kan som udgangspunkt kræve, at brugen ophører samt modtage et rimeligt vederlag og evt. godtgørelse.
Et registreret varemærke kan være mere end blot beskyttelse – det kan også være en vigtig del af din virksomheds strategi. Du kan licensere det til samarbejdspartnere, bruge det som kvalitetsstempel ved at vise ®-symbolet, eller fremhæve det i investormateriale og franchiseløsninger.
Et stærkt og aktivt anvendt varemærke øger virksomhedens værdi og synlighed.